Tényleg annyira egyedül vagyunk a fogyasztói panaszainkkal? A vásárló minden esetben minőséget és megelégedést remél: de mégis mi a realitás? A feltett kérdések válaszához, több éves kutató és elemző munka után, magunk is a gyakorlati tapasztalton túl, mások kutatási adatait is megismerve jutottunk el.
Igen! Kifejezetten utálunk panaszkodni és ha panaszkodnunk, reklamálnunk kell, bizony nagyon kevés százaléka az embernek érzi magát boldognak. Amikor vásárolni kezdünk, örömet remélünk, békés és értékes eredményt, ám amikor szembesülünk a hiányosságokkal, hirtelen csalódottak és dühösek leszünk. Ez az oka annak, hogy a várt eredményt leromboló tettek okán beindul az ösztönös taszítás: nem akarjuk látni az életünkben az okot sem amiből  kialakul bennük ez az érzés. Bármennyire fura ezzel szembesülni: ez pont olyan, mint embertársakban csalódva hasonló reakciót mutatunk. 

adhocsupport-erdekervenyesito-kozosseg-kozoserovel-egyutt-Az Oxford Economics (Az Oxford Economics-t 1981-ben alapították Oxfordban az Oxfordi Egyetem üzleti főiskolájával közös kereskedelmi vállalkozásként, azóta vezető szerepet tölt be a globális előrejelzések, elemzések terén) a fogyasztói panaszokkal kapcsolatban 2014-től egy kiterjedt kutatást végzett, melyből néhány fontos adatot szeretnénk ezúton megosztani.

Az Egyesült Királyság fogyasztói 2015-ben közel 380 millió esetben tapasztaltak olyan fogyasztót érő kárt, aminek a teljes összege 42,9 milliárd angol fontot tesz ki. Ez a hatalmas összeg az Egyesült Királyság fogyasztói kiadásainak két százaléka. Ez önmagában is azt jelképezi, hogy a kereskedelmi panaszokkal kapcsolatban (melyet ez a hatalmas összeg reprezentál) a fogyasztók 35%-a szenvedett kárt, vagy futott bele egy vagy több problémába vásárlásai során.

Az Egyesült Királyságban benyújtott pénzügyi (banki szektorral, és banki termékekkel kapcsolatos) panaszok száma folyamatosan növekszik. A panaszokkal kapcsolatban keletkezett pénzügyi hátrányok miatt a pénzügyi ombudsman évente 300.000 pénzügyi panaszt, a Financial Conduct Authority (Pénzügyi Ellenőrző Hivatal) pedig 2,04 millió pénzügyi panaszt kezelt 2021 első felében.

Az Egyesült Királyságban a fogyasztók számára a megoldatlan pénzügyi szolgáltatásokkal, termékekkel kapcsolatos problémák 30 milliárd angol font összegű költséget jelentenek évente.

A fent ismertetett brit statisztikák világviszonylatra és a többi szektorra (ott, ahol a kereskedelmi, pénzügyi problémák lehetősége adott) kivetítve globálisan évente akár 40 milliárd panasz jelenthet, ez a becslések szerint akár 4,5 billió (4500-szor ezer milliárd) angol font összegű fogyasztói kárt eredményez.

Az Egyesült Királyságban 2020-ban 1,23 billió GBP-ra becsült lakossági fogyasztói kiadásokkal jártak a fogyasztói reklamációk.

Érdekérvényesítő megoldásunk elemez, értékel, globális választ nyújt. Preventív módon alkalmazkodik, gyors reagálásával a vásárlók érdekeit szolgáló megoldásokat tud nyújtani. Ezzel együtt pedig, időben és hatékonyan tud reagálni számos termék, gyártói hiányosságainak feltárásával, ezek és a kapcsolatos reklamációk gyors elemzésével.

Ezzel nem csak a fogyasztók érdekeit védi, hanem hasznos visszajelzést is ad a szolgáltatóknak, a kereskedelmi vállalkozásokat is segíti. Ez az a prevenciós folyamat, mely már a gyártóknál, kereskedőnél a vásárlás előtt a hibákat, hiányosságokat feltárja, ez által védve a fogyasztói közösségünk tagjainak az érdekét.
Vásárolunk, reklamálunk, érdekeinket érvényesítjük: örök körforgás…

Az élet minden területén minőséget, értéket és hosszútávú használati előnyt és élményt remélünk – így van ez vásárlásaink során. Az életminőségünk elengedhetetlen része, hogy a pénzünkért megszerzett termékek, szolgáltatások valódi örömöt, és békés sikerélményt biztosítsanak.

Ellenben, amikor ezt a megelégedettséget elveszítjük, idegesek, kiábrándultak és elkeseredettek is leszünk. A csalódottságunk pedig hatalmas mértékben befolyásolhatja a jövőbeni döntésünk bármely más vásárlás előtt.

A hétköznapi életünk során az élettapasztalatunk által meghatározott módon fogunk reagálni, és jó, vagy kevésbé jó döntést hozni. Az biztos, hogy minden esetben minden ember igyekszik jól, és körültekintően dönteni.

A kérdés csupán az, hogy amikor a problémával szembesülünk: lesz e olyan akivel közösen átbeszélve a dolgokat, kifundálhatunk olyan megoldás aminek eredménye a problémánk megoldása?

Netalán futottál már te is abba a helyzetbe, hogy az annyira okosnak és törekvőnek hitt embertársad, egyáltalán nem volt értő vagy nyitott egy ilyen ügy megoldására?  Esetleg már láttál hasonló ügyet vagy magad kerültél ilyenbe és a költségeit ismerve: inkább a földhöz vágtad a bosszúságod forrását, mint sem érdemben reagálj és törekedj a megoldásra?

Bármennyire is kényelmetlen panaszkodni, már pedig hasznos! 

Az Adhoc.Support közösség pont ebben a jó: egy panasz, egy ügy helyett, egy panasz, másik panaszosa, majd harmadik panaszos és végül több száz panaszos. A gyártó pedig hirtelen pácban, miközben te csak  simán leadtál egy termék minőségi panaszt a közösség erre a célra létrehozott nyomtatvány felületén online. Mi aztán feldolgozzuk, összekapcsoljuk, elemezzük és kiderül: mit érünk együtt, közösen!

A termék minőségi panasza melynek benyújtása ingyenes, összekapcsolja a te panaszodat mások panaszával. A benyújtás feltétele, hogy legyél az Adhoc.Support érdekérvényesítő közösség tagja. Panaszod a panaszolt termék, a forgalmazó és gyártó tekintetében is összekapcsolásra kerül olyan mások által hasonló terméket érintő panasszal, amire vonatkozóan egyébként nem lenne anyagilag kifizetődő a panaszkodással időt tölteni. Azzal, hogy kiderül, másokkal közösen több, sok, vagy hatalmas mennyiségű az adott termék panasz érintettsége: már is jobb lesz a helyzet!

Akár hatósági eljárásban, akár nem peres, peren kívüli eljárásban, de Bírósági vagy egyéb hatósági eljárásban is: a sok panaszos erővel léphet fel az egyébként egyéni panasza helyett egy ilyen ügy során.

 

Csatlakozás a közösséghez
WordPress Cookie Értesítés Real Cookie Banner által